
Minder social media in deze tijd van crisis? 5 tips.
In deze periode worden we overspoeld met nieuws, teksten, foto’s en filmpjes over het Corona virus.
Nu is het voor veel mensen en vooral hooggevoelige mensen een bron van prikkels, irritatie, vergelijking of gewoon teveel. Ik zelf probeer ook minder en bewuster met social media om te gaan en soms het enkel te houden bij informatie en posts voor mijn praktijk en vakgebied.
Vooral nu hebben mensen meer tijd om energie te steken in social media en daarbij zie je ook dat er juist bijvoorbeeld nep nieuws of nep berichten voorbij komen. Veel comments en discussies worden gevoerd over deze crisis. We kunnen hier troost in vinden, maar teveel lezen en ellende die voorbij komt kan ook een andere uitwerking op ons hebben. Ook blijven we maar nieuws zoeken en door scrollen of toch nog even die foto liken of even het grappige filmpje kijken die je doorgestuurd krijgt.
Maar wordt je hier vrolijk van? Geeft dit je rust?
Is dit herkenbaar voor je?
Daarom wil ik in deze blog tips met jullie delen om bewuster met social media om te gaan. Om even terug te komen op het volgen van het laatste nieuws. Ik gebruik al jaren alleen de NOS nieuws app. Dit is voor mij de betrouwbaarste app op nieuwsgebied. Duidelijk, no nonsens en geen reclame op deze app. Jaren geleden had ik bijvoorbeeld ook de Telegraaf app, maar daar zag ik te veel en te vaak schokkende, opruiende, paniek zaaiende en bizarre nieuws feiten voorbij komen waar ik niet tegen kon en mij totaal niets bracht. Die app heb ik daarom ook verwijderd en dat gaf mij zo veel rust. Dit is dus eigenlijk al een bonustip ;-)
Ook voor diegene onder ons die wat minder stevig in de schoenen staan zullen dit goede tips zijn. Omdat social media je zelfs ook onzeker kan maken.
Tip 1:
Volg personen die oprecht zijn en je een goed gevoel geven. Ga je lijst eens langs en kijk en voel wat het met je doet. Werkt het niet voor je? Voelt het niet goed? Dan gewoon uit je lijst verwijderen.
Tip 2:
Schakel op je telefoon alle meldingen uit. Geen piepjes of belletjes voor berichten die je binnen krijgt op social media. Ook de pop-ups weigeren voor de apps. Op die manier zul je ook geen prikkels en onrust binnen krijgen.
Tip 3:
Denk bij gebruik van social media vooral aan jezelf. Stel je zelf de vraag: ‘vind ik dit leuk?’ ‘is dit meerwaarde voor mij?’ ‘wat brengt mij dit?’ ‘krijg ik hier energie van?’ Is dit niet het geval en werkt het tegen je? Dan gewoon stoppen met social media.
Tip 4:
Neem een social media stop. Het kan voorkomen dat je een periode helemaal even geen social media wil. Maar niet voor altijd wil stoppen. Neem dan een pauze en verwijder tijdelijk alle apps van je telefoon. Dit kan goed werken en weer tot nieuwe inzichten komen. We zijn soms bang om dan van alles te missen. Maar na zo’n periode blijkt dat totaal niet zo te zijn.
Tip 5:
Zet in de avond je telefoon uit of leg hem uit het zicht (in een andere kamer). Zo ben je niet geneigd om uit gewoonte telkens je telefoon te pakken.
Het blijft altijd belangrijk om bij jezelf te gaan voelen wat wel of niet werkt voor jou. Verlies daarbij ook niet je hooggevoeligheid uit het oog. Denk aan jezelf, neem tijd voor jezelf en leg af en toe je telefoon weg of zet hem uit. Even geen prikkels, creëer rust en ga doen waar jij energie van krijgt.
Reactie plaatsen
Reacties