![](https://primary.jwwb.nl/public/j/l/j/temp-jkjsaicrlpmpkvwbmlmf/es0ykp/Datisnieteerlijkblogaccessmartijnrusink.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1919%2C1280%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=900&height=600)
Mensen die hooggevoelig zijn hebben vaak heel veel moeite met onrechtvaardigheid. Het voelt namelijk alsof ze tot in hun kern worden geraakt. Ook als het niet over hen gaat, maar even goed over iemand anders. Bijvoorbeeld wanneer iemand oneerlijk wordt behandeld of omdat ze zelf onderdeel zijn van het verhaal.
Dag in dag uit hebben we zoveel emoties, prikkels en gevoelens te verwerken en dat gaat diep en intens. En al helemaal als het om onrecht gaat.
Juist nu is dit zo actueel. Wat je in het nieuws hoort en ziet. Geweld, leugens, meningen, nep nieuws. Wauw… wat een overweldigende cocktail aan gevoelens, gedachten en prikkels.
Heel mijn leven is en blijft dit een trigger. Vroeger kon ik mijzelf erin verliezen en zo in het negatieve blijven hangen in verhalen, opmerkingen die gemaakt werden op sociale media, nieuws of in mijn directe omgeving.
Zelf ben ik open, eerlijk en oprecht en verwachte dit ook van anderen. Nu weet ik dat dit natuurlijk niet kan en gelukkig heb ik dit kunnen loslaten. Ik ben me er zelf van bewust, dat haalt daarmee al zoveel onrust weg.
Ben je zelf ook gevoelig voor onrecht? Storingsfactoren uit de omgeving worden dan zeer sterk opgemerkt. Onuitgesproken negatieve gevoelens van anderen kan ons ook heel snel van slag maken. Met name van naasten. Ook onvriendelijkheid maakt ons eerder van streek.
Hieronder een aantal tips die kunnen helpen om hiermee om te gaan:
- Probeer van op een afstand naar de situatie te kijken. Wat is er gebeurd? Wat heeft je (precies) geraakt, waarom en wat zegt dit over jou? Wat kan je hiervan leren?
- Vermijd het kijken naar onrechtvaardige situaties. Bijvoorbeeld schokkende nieuwsberichten op sociale media die niet wilt zien, meld je af voor deze kanalen. Of gewelddadige programma’s, series of films. Dit wil niet zeggen dat je er niet om geeft, maar omdat je er écht niet tegen kan.
- Als mensen je een verhaal beginnen vertellen over onrechtvaardigheid en je vind het te confronterend, dan vraag je hen niet verder te vertellen of het over iets anders te hebben. Het is oke als je dit niet aan kan, geef wel duidelijk aan dat je wel geeft om hun gevoelens maar dat je liever bespaard blijft van de details.
Oh ja…deze uitspraak hoorde ik ook erg vaak: “maak je niet druk over zaken waar je geen invloed op hebt”. Open deur? of makkelijker gezegd dan gedaan?
Reactie plaatsen
Reacties